niedziela, 28 maja 2023

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 Kolejny produkt (rabarbar) z mojej listy tych zakazanych. Tabsy poszły w ruch, więc lekko nagiąłem "listę" i udałem, że lekko niedowidzę. Pamięć, ze względu na wiek, też już mam nie najlepszą, więc kilka kawałków zjadłem. Czysta poezja, smaku nie podrobisz. Po prostu marzyło mi się ono i już, koniec, kropka! Poza tym, to jedyne ciasto (drożdżowe), które wychodzi mi idealnie. Nie, wcale się nie chwalę i nie przechwalam. Tak naprawdę jest! Tym razem z małym eksperymentem, bo zamiast skórki z cytryny, dodałem esencję. Powiem, że musicie spróbować, chociażby dla tego aromatu ciasta z domieszką cytryny sycylijskiej. No! PETARDA! Bierzcie się za robotę, chociaż troszkę brudzenia jest. No, chociażby górnych przeszczepów. Ale jakie dłonie później "som", ło pani! Delikutaśne takie, wytłuszczone...odpoczniecie trochę od smartfona, bo łapek się nie trzyma :P Same plusy dodatnie :P Smacznego Wam życzę ;)

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

500 g mąki
40 g drożdży
200 ml mleka
szczypta soli
2 jajka
3 żółtka
100 g cukru
150 g masła
1 łyżka ekstraktu z cytryny sycylijskiej
1,5 kg rabarbaru
3 łyżki cukru (do rabarbaru)
Kruszonka:
150 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego


 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko i wsypujemy 100 g mąki, szczyptę soli, mieszamy tak, aby nie było grudek. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, odstawiamy.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki i ekstrakt z cytryny. Wyrabiamy przez kwadrans. Wlewamy roztopione masło,wyrabiamy do momentu, kiedy cały tłuszcz się wchłonie. Wykładamy do blaszki (25x20) wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch układamy osączony rabarbar, odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Zimne masło siekamy w mące z dodatkiem cukrów. Rozkruszamy równomiernie nad rabarbarem.
Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C, pieczemy około 35 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.



 

2 komentarze:

  1. Poezja smaku. Wczoraj również upiekłam z truskawkami, bo zalegaly mi w zamrażarce. Na rabarbar też mam ochotę. Pozdrawiam Arku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z truskawkami też muszę zrobić 😍 Pozdrawiam serdecznie Małgosiu

      Usuń