piątek, 12 maja 2023

Sałatka wiosenny zew

Dzień dobry, witka, siemka, niech dziś się nikt nie lęka
Kto się tu pałęta tego mój house opęta
Sałatka to przeklęta, kochają ją dziewczęta
Kochają również chłopcy, zomowcy i gitowcy
No dobra, troszkę zmieniłem słowa Ananas dla mas Cinq G, bowiem...na początek , w trakcie i tuż przed końcem sezonu szparagowego, to must have każdej impry, spotkań, kolacji, drugich śniadań do pracy. Trzecich też może być. Po prostu zróbcie, nie dyskutujcie. Bon apetit.

 


 






Składniki:
 

 

 

 

1 pęczek zielonych szparagów
2 jajka ugotowane na twardo
100 g pomidorków koktajlowych
1 opakowanie mixu sałat
1 mała puszka ananasa
1 ogórek gruntowy
1 awokado hass
300 g filetu z tuńczyka w oleju
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
1 łyżka miodu
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Szparagi wykładamy na blaszkę, spryskujemy olejem, oprószamy solą i pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg).
W tym czasie na talerze wykładamy mix sałat, pokrojone jajka, pomidorki, ogórek, awokado, osączonego z zalewy ananasa i kawałki tuńczyka z oleju. Na sam koniec układamy pieczone szparagi. Polewamy sosem. Śmietanę, majonez, pieprz i miód blendujemy na gładko. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. 




4 komentarze:

  1. Kurde, oplułam se ekran (bo parsknęłam śmiechem), a potem obejrzałam zdjęcie z bliska i pokapałam sobie klawiaturę śliną! Żądam satysfakcji! (może być ta sałatka przez kuriera w helikopterze :-D)
    Marzynia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co lubię jest w Twojej sałatce. Dziękuję Arku za inspirację 😀

    OdpowiedzUsuń