czwartek, 13 kwietnia 2023

Solanka grzybowa

 Ostatnio natknąłem się na przepis Andrzeja Fiedoruka, który napisał Kresowy Tygiel Kulinarny, na intrygującą soljankę z grzybami leśnymi. W ubiegłym roku całą chmarę zamroziłem, więc teraz jest to ulga dla zamrażalnika, no i oczywiście motywacja na kolejne zakupy. No, nic tak nie relaksuje jak szopping, chociażby w spożywczaku...Właściwie, to powinien być taki zawód (nie uzależnienie)...szoppingowiec, szoppineger lub szopper...jak zwał, tak zwał...
Ups! Znowu zszedłem z tematu.
Jak macie jakieś grzyby skitrane, gdzieś tam na dnie (jak śpiewa Patrycja Markowska) zamrażalnika, to uskutecznijcie szpping kupując produkty z listy poniżej (możecie jeszcze coś przy okazji z promocji wyhaczyć) i gotujcie tę oto bovską zupę o cudownym smaku jesiennego lasu.

 


 






Składniki:
 

 

 

 

2 litry bulionu warzywnego
400 g mrożonych grzybów leśnych
150 g cebuli
3 średniej wielkości ziemniaki
100 g kiszonych ogórków
200 g cienkich parówek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
100 g śmietany 18%
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Grzyby rozmrażamy, obsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Razem dusimy kilka minut.
Ogórki kroimy tak, jak lubimy, parówki na plasterki. Dodajemy do grzybów razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim i liśćmi.
Całość zalewamy bulionem, gotujemy około 20 minut.
Śmietanę hartujemy z chochlą gorącej zupy, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.




4 komentarze:

  1. Witam serdecznie ♡
    Ciekawy przepis, wygląda bardzo apetycznie :) Jestem wielką fanką grzybów :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja. A najbardziej lubię je zbierać ♥️

      Usuń
  2. Mam już tylko maślaki i boję się, że będzie glutowata :-( A posta nie przeczytałam wcześniej, bo się nie skapłam, że chodzi o soliankę, tylkom idiotycznie myślała, że o wodę na grzybową zalewę (?!!?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, nawet szukałem w necie i ponoć ta nazwa też jest powszechnie stosowana

      Usuń