poniedziałek, 23 listopada 2015

Dorsz w panierce z brokułu

Bardzo smaczna i udana propozycja na połączenie ryby i warzywa. Używając brokuła często pozostaje nam tzw "głąb"...wiele osób wyrzuca, a w nim tkwi cały smak warzywa. Postanowiliśmy wykorzystać go w naszym przepisie...choć różyczki też starliśmy ;)





Składniki

500 g filetów z dorsza
1 brokuł (może być sam "głąb")
bułka tarta
mąka
2 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 

Filety z dorsza kroimy na pożądane przez nas kawałki, oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące.
Surowy brokuł ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na bułce tartej robimy placki z przygotowanej masy, układamy filety, przykrywamy plackami masy i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

9 komentarzy:

  1. wygląda to przepysznie, rewelacyjnie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie! bardzp smaczny pomysł na panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, uwielbiam takie klimaty i muszę koniecznie wypróbować przepis ale czy taka brokułowa panierka sie nie rozleci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panierka nie rozpada się. Ciężko jest tylko "oblepić" rybę. W tym celu najlepiej robić to na posypanej bułką tartą, desce. Po usmażeniu, panierka jest idealna. Pozdrawiamy i polecamy ;)

      Usuń
  4. A jaky zrobił takie ciasto brokułowe i w nim usmazył. Tez dobre...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam.Jest suuuuper.POLECAM.

    OdpowiedzUsuń