poniedziałek, 23 listopada 2015

Żurek na wędzonce

Oj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha!








Składniki

250 g wędzonych żeberek
1 pieruszka
1 mały seler
2 marchewki
4 średniej wielkości ziemniaki
2 ząbki czosnku
330 ml żuru
1,2 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżka majeranku
4 jajka ugotowane na twardo
100 ml kwaśnej śmietany

 

 

Przygotowanie

 

Jarzyny i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła, dodajemy żeberka, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą półtwarde. Wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości warzyw, zestawiamy z ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

1 komentarz: