Składniki
250 g wędzonych żeberek1 pieruszka
1 mały seler
2 marchewki
4 średniej wielkości ziemniaki
2 ząbki czosnku
330 ml żuru
1,2 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżka majeranku
4 jajka ugotowane na twardo
100 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Jarzyny i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na
niewielkiej ilości masła, dodajemy żeberka, zalewamy bulionem i gotujemy do
momentu, kiedy warzywa będą półtwarde. Wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości warzyw, zestawiamy z
ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
U W I E L B I A M !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie;)