Kurczak z warzywami w agarze
Znane wszystkim danie, ale czy smakuje też wszystkim ? Agar jest niewyczuwalny, dzięki temu każdy składnik galarety zachował "swój" smak.
Składniki
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- włoszczyzna
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 brokuł
- mała puszka groszku
- mała puszka kukurydzy
- pół czerwonej papryki
- listek laurowy
- sól
- 15 g agar agar
- 5 ziaren pieprzu
Przygotowanie
Włoszczyznę, cebulę i marchewki ugotowałem w dwóch litrach wody,
dodałem listek laurowy, ziarna pieprzu, sól. Oddzielnie ugotowałem
brokuł. Po mniej więcej 15 minutach do wywaru włożyłem opłukane i
sprawione piersi, gotowałem jeszcze ok. 20 minut.
Mięso i warzywa wyjąłem z garnka, wywar przecedziłem, połączyłem z agarem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Kurczak pokroiłem w plastry, marchewki na kawałki, paprykę w
kostkę, brokuł podzieliłem na różyczki. Groszek i kukurydzę osączyłem z
zalewy. Wszystkie składniki ułożyłem warstwami. Zalałem tężejącą
galaretą. Wstawiłem do lodówki na 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz