wtorek, 24 listopada 2015

Kurczak z warzywami w agarze

Znane wszystkim danie, ale czy smakuje też wszystkim ? Agar jest niewyczuwalny, dzięki temu każdy składnik galarety zachował "swój" smak.









Składniki

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • włoszczyzna
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • mała puszka groszku
  • mała puszka kukurydzy
  • pół czerwonej papryki
  • listek laurowy
  • sól
  • 15 g agar agar
  • 5 ziaren pieprzu

     

     

    Przygotowanie

      Włoszczyznę, cebulę i marchewki ugotowałem w dwóch litrach wody, dodałem listek laurowy, ziarna pieprzu, sól. Oddzielnie ugotowałem brokuł. Po mniej więcej 15 minutach do wywaru włożyłem opłukane i sprawione piersi, gotowałem jeszcze ok. 20 minut.
    Mięso i warzywa wyjąłem z garnka, wywar przecedziłem, połączyłem z agarem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Kurczak pokroiłem w plastry, marchewki na kawałki, paprykę w kostkę, brokuł podzieliłem na różyczki. Groszek i kukurydzę osączyłem z zalewy. Wszystkie składniki ułożyłem warstwami. Zalałem tężejącą galaretą. Wstawiłem do lodówki na 3 godziny.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza