wtorek, 24 listopada 2015

Mus czekoladowo-korzenny

Tym razem chcieliśmy zaproponować Wam, świąteczny deser czekoladowy o przyjemnym, korzennym smaku. 









 

Składniki

2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka przyprawy korzennej
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30%
szczypta soli

 

 

Przygotowanie

 
Żółtka jajek oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, przyprawę, dokładnie łączymy i lekko ostudzamy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do żółtek, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotowy mus przekładamy do salaterek, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

2 komentarze:

  1. O jacie, moje smaki <3 Jest porcyjka dla mnie? :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń