środa, 25 listopada 2015

Schab z mandarynkami

Sezon na mandarynki w pełni , a ze schabem komponuje się pięknie. Próbujcie! Coś na święta i na Nowy Rok...bo my pędzimy...









Składniki

  • 500 g schabu
  • 3 mandarynki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 kieliszki wytrawnego wina
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

     

     

    Przygotowanie

      Schab opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plastry. Mięso oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na pół godziny. Rozgrzałem na patelni oliwę, obsmażyłem mięso. Dodałem wino, miód i dusiłem pod przykryciem około 10 minut.
    Mandarynki po umyciu sparzyłem, pokroiłem w plastry. Włożyłem do mięsa, dusiłem razem dalej około 3 minuty. Z sosu wyjąłem mięso i mandarynki, ułożyłem je na ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z odrobiną wody, wlałem do sosu i gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem go solą i pieprzem. N a suchej patelni zrumieniłem płatki migdałowe. Polałem sosem mięso i posypałem płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz