Schab z mandarynkami
Sezon na mandarynki w pełni , a ze schabem komponuje się pięknie. Próbujcie! Coś na święta i na Nowy Rok...bo my pędzimy...
Składniki
- 500 g schabu
- 3 mandarynki
- 2 łyżki miodu
- 2 kieliszki wytrawnego wina
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie
Schab opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plastry. Mięso oprószyłem
solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na
pół godziny. Rozgrzałem na patelni oliwę, obsmażyłem mięso. Dodałem
wino, miód i dusiłem pod przykryciem około 10 minut.
Mandarynki po umyciu sparzyłem, pokroiłem w plastry. Włożyłem do mięsa,
dusiłem razem dalej około 3 minuty. Z sosu wyjąłem mięso i mandarynki,
ułożyłem je na ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z
odrobiną wody, wlałem do sosu i gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem
go solą i pieprzem. N a suchej patelni zrumieniłem płatki migdałowe.
Polałem sosem mięso i posypałem płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz