Tym razem przedstawiam Państwu prawdziwy klasyk. Mianowicie, zupę kalafiorową z makaronem. Charakteryzuje się ona lekkim, zwiewnym smakiem. Jednak nie dajcie się zwieść. Pod tą subtelnością aromatu i smaku "czyha" na Was chęć dokładki. Zapewniam, że na jednej porcji się nie skończy, więc zalecam podwoić składniki podczas przygotowywania oweg jadła.
Składniki:
1 kalafior (około 500g)
2 marchewki
1 ziemniak
1 łyżka masła
200 g drobnego makaronu
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
100 ml zimnej wody
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki.
Marchewki i ziemniaka ścieramy na tarce do jarzyn, po czym dusimy na maśle. Dodajemy różyczki składnika głównego, zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy kozieradkę, gotujemy przez kwadrans.
Makaron dodajemy do zupy, gotujemy do jego miękkości.
Łączymy śmietanę, mąkę i wodę, wlewamy do zupy, dokładnie rozprowadzając. Podgrzewamy, nie gotujemy.
Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz