sobota, 12 listopada 2022

Gulasz wieprzowy z grzybami

 W tym roku "wysyp" grzybów pozwolił na szaleństwa w kuchni. Ten cały ogrom nie byłem w stanie przerobić. Czasami szedłem na łatwiznę i po prostu obgotowywałem, i zamrażałem. Jednak grzyby najlepiej smakują na świeżo. Korzystając z promocji na mięso, mając pod ręką grzyby prosto z lasu powstał przepis na aromatyczny, w jesiennych klimatach, pożywny gulasz. Serdecznie zapraszam do realizacji tej propozycji w swojej kuchni. 








Składniki:




800 g łopatki wieprzowej
700 g borowików lub innych grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
250 ml zimnej wody
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz




Przygotowanie:




Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę. Pokrojone w kostkę mięso dodajemy do cebuli, dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Razem z posiekanym czosnkiem wrzucamy do mięsa, oprószamy solą, dusimy przez kolejne 15 minut.
W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania, zagęszczamy dokładnie rozprowadzając.
Całość do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę.

 

 

 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz