Każdy zainteresowany dobrym i zdrowym jedzeniem wie, że surówki to doskonała samodzielna przekąska, jak również niezbędny dodatek, składowa dania głównego!
Zatem są ich niezliczone warianty!
Ja dzisiaj proponuję surówkę z kapusty pekińskiej, jako głównego jej składnika, oraz kolejnych warzyw i przypraw, które sprawiają, że oprócz barwnej kompozycji, uzyskałem zbalansowany, słodko-kwaśny smak!
Taki właśnie wariant był mi potrzebny, do podania jej razem z piersią z kurczaka w sosie ananasowym! Ale samodzielnie smakuje również doskonale!
Jak uzyskać niezbędny efekt smakowo kolorystyczny? O tym w szczegółowym opisie... Smacznego.
<WJ>
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 mała papryka czerwona
65 g groszku konserwowego
40 g orkiszu konserwowego
1 szalotka
70 ml oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy, lekko oprószamy solą i gnieciemy rękoma by skruszała.
W tym czasie paprykę kroimy w cienkie paski, razem z pokrojoną w pokrojoną w piórka cebulką, groszkiem i orkiszem, dodajemy do kapusty.
Oliwę łączymy z miodem, octem, musztardą. Wlewamy do warzyw i dokładnie łączymy.
Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz