niedziela, 21 grudnia 2025

Miodownik z piwem

 Ej, bo jakoś w tym roku nie chciało mnie się bawić ze staropolskim piernikiem, więc postawiłem na coś piernikopodobnego, szybkiego w przygotowaniu. No i w sumie fajnie, aromatycznie, a przede wszystkim, korzennie wyszło. Dokładnie tak, jak lubię. Polecam
 

Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

500 g mąki pszennej tortowej
250 g miodu
4 jajka
100 g masła
220 g cukru
2/3 szklanki mocnego jasnego piwa
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do pierników
150 g rodzynek
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
2 listki żelatyny
płatki migdałów

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Margarynę ucieramy z trzema łyżkami cukru i jajkami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, resztę cukru miód oraz piwo. Ciasto dokładnie wyrabiamy, wsypujemy oprószone mąką ziemniaczaną, rodzynki i skórkę pomarańczową. Dwie foremki keksowe smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości formy. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 190°C. Ciasto powinno odstawać od foremek. Studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, mieszamy ze śmietanką. Dodajemy uprzednio namoczoną w zimnej wodzie, żelatynę. Polewę schładzamy. Gdy zacznie gęstnieć, polewamy ciasto, dekorujemy migdałami.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz