Prawdę mówiąc pomysł na kaszę był całkiem inny. No, tak bywa. Gotujesz kaszę, pomysł masz na coś innego, a tu ZONK! Dobrze, że pod ręką miałem wszystkie niżej wymienione składniki, to obiad powstał w oka mgnieniu. Smaczny i syty. Do konsumowania tylko na świeżo. Polecam ja,
Arek Gie
Składniki:
150 g kaszy pęczak
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
250 g pieczarek
1 duża cebula
165 g kukurydzy konserwowej
120 g groszku konserwowego
2 łyżki masła
1 łyżka svenskiej soli
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.
Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym maśle. Po chwili dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Wrzucamy mięso mielone, szpatułką rozdrabniamy i smażmy, często mieszając. Dodajemy svenską sól, osączoną z zalewy kukurydzę i groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę. Smażymy na średnim ogniu przez 10-15 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z koperkiem i natką. Podajemy od razu po przygotowaniu.
.jpg)
.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz