niedziela, 7 grudnia 2025

Krem ziemniaczany

 Wprawdzie zimy jeszcze nie ma, ale rozgrzewający kremik ziemniaczany musiał być. No i do tego "grzanki" z boczku. No miód malina. Mnie chyba bardziej chodziło o ten boczek, niż o sam krem z ziemniaków. Rodzynki ze świnki są najlepsze na świecie. Co nie zmienia faktu, ze zupka poleca się do degustacji
 

 Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

750 g ziemniaków
1 pietruszka
1 marchew
1 kawałek selera korzeniowego
1 kawałek pora
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
500 g boczku wieprzowego
1 łyżka smalcu
1 pęczek posiekanego koperku
kminek mielony
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ziemniaki, pietruszkę, marchew i seler obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Pora kroimy w piórka i razem z warzywami przekładamy do wysokiego garnka i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Cebulę drobno siekamy, czosnek rozgniatamy. Dodajemy do warzyw, chwilę dusimy pod przykryciem. Zalewamy wrzątkiem (na równo z warzywami), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rumiano na rozgrzanym smalcu. Do smaku doprawiamy solą.
Gdy warzywa będą już miękkie, miksujemy je na gładko ( w razie potrzeby dolewamy wodę), dodajemy posiekany koperek, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Zupę podajemy z usmażonym boczkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz