niedziela, 27 listopada 2022

Pożywna zupa z soczewicy

Nadszedł czas na rozgrzewające i pożywne zupy. Ta, swoją konsystencją, aromatem i smakiem, przypomina grochówkę. Różnica polega na tym, że soczewicę w tym przypadku łatwiej i szybciej rozgotujemy, niż groch. Do godziny spokojnie się zmieścicie. Zapraszam na zaznajomienie się z przepisem, byście mogli ją we własnych domostwach przygotować.

 


 





Składniki:
 

 

200 g czerwonej soczewicy
200 g boczku wędzonego
200 g wędzonej słoniny
3 pętka kiełbasy śląskiej (300 g)
1,5 litra bulionu warzywnego
3 łyżki suszonej włoszczyzny
3 średniej wielkości ziemniaki
1 łyżka majeranku
5 ząbków czosnku
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:
 

 

Boczek, kiełbasę oraz słoninę kroimy w kostkę.
Słoninę wytapiamy na suchej patelni, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy kilka minut, wrzucamy posiekaną cebule, którą lekko szklimy. Pod koniec wkładamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, tak by puścił aromat. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy suszoną włoszczyznę, opłukaną soczewicę, gotujemy do momentu, kiedy zacznie się rozpadać.
Ziemniaki kroimy w kostkę, razem z majerankiem dodajemy do zupy i gotujemy przez 15-20 minut. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz