Jest kilka takich dań, a gołąbki są jednym z nich, bez których nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. W każdej wersji smakują wybornie, jednak te, klasyczne faworyzuję. Oczywiście do tego jak najbardziej sos pomidorowy. Taki rodem z PRL-u, nie na maśle, a na margarynie. Śmiem twierdzić, że na margarynie zdecydowanie lepiej wypada, smakowo.Właśnie dzisiaj zapraszam Was na takie gołąbki.
Składniki:
1 kapusta gołąbkowa
200 g ryżu
800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
5 łyżek oleju
5 łyżek posiekanego koperku
200 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy.
Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część.
Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie.
Mięso mieszamy z ryżem, koperkiem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.
Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40 min w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz