czwartek, 10 listopada 2022

Filet drobiowy z sosem ananasowym

 Jeżeli potrzebujecie pomysłu na drugie danie, którym oczarujecie  podniebienia degustatorów, to nie ma większego pewniaka, niż pierś z kurczaka w sosie ananasowym! Zapewniam, że każdy następny kęs nabiera się na widelec samoczynnie, bezwiednie, a po opróżnieniu talerza pozostaje miły niedosyt... Cóż potrawa jest bowiem lekka i nie obciąża niepotrzebnie naszego układy trawiennego! Oczywiście sama pierś w sosie ananasowym, na przyrządzenie której gorąco namawiam, a której szczegółowy sposób przyrządzenia  zamieszczam poniżej, doskonale wypada w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej (odsyłam do kolejnego mojego przepisu na takową) i frytek belgijskich!
Smacznego!


<WJ>








Składniki:




2 filety z piersi kurczaka
1 mała puszka ananasa
1 garść rodzynków
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki sosu słodko-pikantnego
2 łyżki mąki z tapioki
sól, pieprz





Przygotowanie:




Mięso oczyszczamy, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki.
Na następny dzień smażymy je na rozgrzanym oleju.
W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do gorącego bulionu wrzucamy drobno pokrojonego ananasa i rodzynki. Wlewamy sos słodko-pikantny, podgrzewamy. Mąkę rozrabiamy z zimną wodą (około 100 ml), dodajemy do całości i zagęszczamy, cały czas mieszając, do momentu całkowitego połączenia.
Mięso kroimy na kawałki, polewamy sosem.
Całość podajemy z ulubionymi dodatkami. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz