Sezon fasolki szparagowej w pełni, więc trzeba korzystać póki trwa. Próbowałem jej w wielu wersjach. Oczywiście, standard smakuje najlepiej. Czasami jednak, warto poeksperymentować. Co, jak co, ale ryby uwielbiam. Tym razem chciałem Wam przedstawić właśnie taką, ekstra wersję, z makrelowym dodatkiem.
Składniki:
800 g żółtej fasolki szparagowej
150 makreli w oliwie
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka cukru
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę oczyszczamy, końcówki obcinamy i gotujemy we wrzątku z dodatkiem cukru. Osączamy.
Olej z makreli wylewamy na głęboką patelnię, rozgrzewamy i szklimy na nim posiekaną cebulę.
Następnie dodajemy fasolę i rybę, energicznie mieszamy, lekko przysmażamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zaraz po przygotowaniu z posiekaną natką pietruszki.
Fasolka szparagowa z makrelą to dość ciekawe połączenie smakowe. :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ekstra dodatek. JA to zajadam fasolkę z bułką tartą :D
OdpowiedzUsuń