wtorek, 10 sierpnia 2021

Fasolka szparagowa z ekstra dodatkiem

Sezon fasolki szparagowej w pełni, więc trzeba korzystać póki trwa. Próbowałem jej w wielu wersjach. Oczywiście, standard smakuje najlepiej. Czasami jednak, warto poeksperymentować. Co, jak co, ale ryby uwielbiam. Tym razem chciałem Wam przedstawić właśnie taką, ekstra wersję, z makrelowym dodatkiem.

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

800 g żółtej fasolki szparagowej

150 makreli w oliwie

1 mała cebula

1 pęczek natki pietruszki

1 łyżka cukru

Sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

Fasolę oczyszczamy, końcówki obcinamy i gotujemy we wrzątku z dodatkiem cukru. Osączamy.

Olej z makreli wylewamy na głęboką patelnię, rozgrzewamy i szklimy na nim posiekaną cebulę.

Następnie dodajemy fasolę i rybę, energicznie mieszamy, lekko przysmażamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zaraz po przygotowaniu z posiekaną natką pietruszki.

 

 


 



2 komentarze:

  1. Fasolka szparagowa z makrelą to dość ciekawe połączenie smakowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście ekstra dodatek. JA to zajadam fasolkę z bułką tartą :D

    OdpowiedzUsuń