piątek, 6 sierpnia 2021

Botwinka na żeberkach

O tej porze roku bywa częstym gościem na moim stole, botwinka. Podawana w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. To chyba jedna z najpopularniejszych zup sezonowych. Nie wymaga ona mistrzowskich umiejętności kulinarnych, wyjdzie w każdych warunkach. Wg mnie, najpyszniejszą wersją jest ta, na żeberkach z okraszonymi ziemniakami. Po prostu poezja smaku.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

1 kg surowych żeberek wieprzowych

300 g wędzonych żeberek wieprzowych

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

2 cebule

1 młody seler z natką

4 młode pietruszki z natką

4 młode marchewki

2 młode pory

2 pęczki botwinki z buraczkami

sok z cytryny

sól, pieprz

 

Dodatkowo:

500 g młodych ziemniaków

250 g boczku

2 pętka kiełbasy śląskiej

1 cebula

4 jajka ugotowane na twardo

 

 

 

Przygotowanie:


 

Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą (około 2-3 cm ponad powierzchnię mięsa). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, opalone cebule i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy i gotujemy przez około 40 min. Mięso, cebulę i przyprawy  wyjmujemy, usuwamy szumowiny.

Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości.

Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki.

Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości.

Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojone marchewki oraz kawałki mięsa oddzielonego od kości.

Podajemy z okraszonymi, boczkiem, cebulą i kiełbasą, ziemniakami oraz z jajkiem.

 

Ziemniaki obieramy, obgotowujemy odcedzamy.

Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i ziemniaki. Wszystko zrumieniamy.

 


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz