O tej porze roku bywa częstym gościem na moim stole, botwinka. Podawana w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. To chyba jedna z najpopularniejszych zup sezonowych. Nie wymaga ona mistrzowskich umiejętności kulinarnych, wyjdzie w każdych warunkach. Wg mnie, najpyszniejszą wersją jest ta, na żeberkach z okraszonymi ziemniakami. Po prostu poezja smaku.
Składniki:
1 kg surowych żeberek wieprzowych
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 cebule
1 młody seler z natką
4 młode pietruszki z natką
4 młode marchewki
2 młode pory
2 pęczki botwinki z buraczkami
sok z cytryny
sól, pieprz
Dodatkowo:
500 g młodych ziemniaków
250 g boczku
2 pętka kiełbasy śląskiej
1 cebula
4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą (około 2-3 cm ponad powierzchnię mięsa). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, opalone cebule i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy i gotujemy przez około 40 min. Mięso, cebulę i przyprawy wyjmujemy, usuwamy szumowiny.
Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości.
Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki.
Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojone marchewki oraz kawałki mięsa oddzielonego od kości.
Podajemy z okraszonymi, boczkiem, cebulą i kiełbasą, ziemniakami oraz z jajkiem.
Ziemniaki obieramy, obgotowujemy odcedzamy.
Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i ziemniaki. Wszystko zrumieniamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz