wtorek, 20 lipca 2021

Zupa agrestowa

Kiedyś zmora dzieciństwa, wręcz trauma. Przez lata znienawidzona, zupa owocowa. Dziś jest troszkę inaczej. Z niecierpliwością oczekuję sezonowych owoców, by móc przyrządzić to cudo. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak schłodzona też daje radę. W upalne dni przynosi ukojenie. Amatorom owocowych smaków i obiadów na słodko, gorąco polecam ten przepis.

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

1 kg agrestu

2 litry zimnej wody

2 łyżki cukru

1 pełna łyżka mąki z tapioki

400 g makaronu

Cukier do smaku

 

 Przygotowanie:

 

 

Owoce myjemy.

Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą mniej więcej 2-3 cm powyżej stanu agrestu. Doprowadzamy  do wrzenia, zmniejszamy płomień, dosypujemy 2 łyżki cukru. Gotujemy około 30 minut.

Całość przecieramy przez drobne sito, przekładamy do garnka, ponownie podgrzewamy, doprawiając do smaku cukrem (wg upodobań).

Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy do zupy, ciągle mieszając zagotowujemy.

 

Podajemy z makaronem lub ryżem.

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz