Ostatnio warzywne zupy wiodą prym w mojej kuchni, szczególną uwagę przykuwają kremy. Są treściwe, pożywne, a ich aromat unosi się po całym domu, zachęcając do degustacji. Zapraszam do skosztowania kremowej cukinii z dodatkiem pasty curry, która dzięki dodaniu mleka kokosowego, nadaje zupie pazura.
<AG>
Składniki:
400 g cukinii
1 por
1 żółta papryka
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 awokado
50 g żółtej pasty curry
100 ml mleka kokosowego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki, dusimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem pasty curry. Całość zalewamy wrzątkiem (około 1,2 litra), gotujemy kwadrans, lekko studzimy, dodajemy mleko i miksujemy na gładko.
Zupę przecieramy przez drobne sito, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz