sobota, 8 maja 2021

Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym

Pora na kolejne szaleństwa w kuchni. Bardzo bezmięsne danie, o bardzo apetycznym wyglądzie, z nieziemsko wdzięcznymi boczniakami. Jakiś czas temu rozpisywałem się o ich właściwościach nie tylko odżywczych, ale też leczniczych. Natomiast ich struktura pozwala czarować z nich cuda. Pulpety są aromatyczne i bardzo delikatne. Można je podać z ulubionymi dodatkami takimi jak kasza, ziemniaki, czy jak w moim przypadku, makaron. Koneserom grzybów i bezmięsnych, odżywczych dań, gorąco polecam.

 

<AG>

 

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

250 g boczniaków

2 cebule

1 łyżeczka przyprawy pomidor z czosnkiem i bazylią

½ bułki poznańskiej

1 jajko

500 ml passaty pomidorowej

Ksylitol

Sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Razem z posiekaną cebulą i przyprawą smażymy na oleju, często mieszając. Studzimy, mielimy na średnich oczkach z bułką.

Następnie wbijamy jajko, dokładnie wyrabiamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Pulpety smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.

 

W rondelku szklimy cebulę, zalewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Wlewamy passatę, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem. Dodajemy pulpety, podgrzewamy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 


 

4 komentarze:

  1. Bezmięsne pulpety bardzo chętnie. Mam nadzieję, że moi domownicy również polubią tą wersję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne pomysły. Mam jednak wrażenie, że pulpety to gotowana potrawa a nie smażona.. ale pomysł na pewno super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się nie mylę, chodzi o krótkie obsmażenie pulpetów, a podczas duszenia jeszcze dojdą.

      Usuń