czwartek, 25 marca 2021

Zupa krem z pieczonych buraków

Na dziś postanowiłem przygotować coś, co będzie miało piękny kolor, co będzie miało aksamitną konsystencję i intensywny smak, a powstanie z łatwo dostępnych produktów i będą one zdrowe... W ten sposób powstał mój przepis na zupę krem z pieczonych buraków czerwonych! To znane już od czasów Jagiełły w naszej kuchni warzywo, jest gwarantem pięknego koloru. Dzięki pieczeniu zatrzymujemy (co ważne) wszystkie wartościowe składniki w korzeniu, czyli jest zdrowo. A dzięki miksowaniu, na talerzu otrzymamy aksamitną konsystencję naszego kremu! Jest to zupa, którą będziemy także "jeść oczami"! Biały kleks śmietany, rozciągnięty fantazyjnie na tym burgundowym kremie... Kto chętny, ten z łatwością zrobi ją sobie sam, korzystając z linku ze szczegółowym opisem. Zapraszam, życząc smacznego.

 

<WJ>

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

500 g buraków czerwonych

1 kwaśne jabłko

1 łyżka majeranku

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

 

Buraczki oczyszczamy, każdy owijamy w folię aluminiową i zapiekamy 90 minut w 180°C. Następnie obieramy, kroimy w kostkę, jabłko również zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy ½ łyżeczki soli, łyżkę majeranku i zagotowujemy. Płomień zmniejszamy, gotujemy przez kwadrans, studzimy i blendujemy.

Zupę przecieramy przez sito, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy ze słodką śmietaną.

 

 


 



 

1 komentarz:

  1. Bardzo smakowita wersja barszczu. A dodatkowo pięknie podany. :)

    OdpowiedzUsuń