Drób od dziesięcioleci wiedzie prym na polskich stołach. Podajemy go w różny, najczęściej wytrawny sposób. Wg mnie idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, o owocach już nie wspomnę. Tak więc korzystając z pomysłu na żeberka pieczone w coli, wykorzystałem ten patent na nieco szybsze, lecz równie smakowite danie. Serdecznie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się opinią.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
400 ml coca~coli
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
sól
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, nacieramy solą.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, sosem sojowym, słodką
papryką i ostrą. Dodajemy do coli. Marynatą zalewamy skrzydełka, obtaczamy tak, by całe było nią
pokryte. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z obu
stron.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i wstawiamy
do rozgrzanego do 180°C
piekarnika, zapiekamy 30 min pod przykryciem, następnie 15 min bez przykrycia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz