niedziela, 28 marca 2021

Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli

Drób od dziesięcioleci wiedzie prym na polskich stołach. Podajemy go w różny, najczęściej wytrawny sposób. Wg mnie idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, o owocach już nie wspomnę. Tak więc korzystając z pomysłu na żeberka pieczone w coli, wykorzystałem ten patent na nieco szybsze, lecz równie smakowite danie. Serdecznie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się opinią. 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

1 kg skrzydełek z kurczaka 

400 ml coca~coli 

4 ząbki czosnku 

3 łyżki oleju 

3 łyżki sosu sojowego 

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 

1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 

sól 

 

 

 

Przygotowanie:

 

Mięso oczyszczamy, nacieramy solą.

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, sosem sojowym, słodką papryką i ostrą. Dodajemy do coli. Marynatą zalewamy skrzydełka, obtaczamy tak, by całe było nią pokryte. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika, zapiekamy 30 min pod przykryciem, następnie 15 min bez przykrycia.

 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 


 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz