środa, 31 marca 2021

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Na dziś w moim menu zagościła "prostota i swojskie smaki"! Na czym ma to polegać? Na szybkim przygotowaniu jedzenia, które, no niby znają wszyscy (głównie Niemcy), ale ja postanowiłem zrobić ją "na bogato", czyli dodać do sałatki ziemniaczanej pieczony ze skórą boczek! Myślę, że tą wersją, nie pogardzi żaden "drwal", bo przygotowanie proste, a danie sycące i aromatyczne! Ale oczywiście przygotować może ją sobie każdy, kto lubi dobrze podjeść. Szczegółowy opis działania i proporcje składników w dodanym linku. Smacznego!

 

<WJ>

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

500 g ziemniaków

300 g pieczonego boczku ze skórą

1 mała czerwona cebula

2 ogórki kiszone

3 łyżki sosu chrzanowego

Sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.

Z boczku usuwamy skórę, kroimy w mniejszą kostkę dodajemy do ziemniaków z posiekaną cebulą i drobno pokrojonymi ogórkami.

Żeby sałatka nabrała kolorytu mieszamy z posiekaną natką pietruszki i sosem chrzanowym. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz