wtorek, 23 marca 2021

Kotlet schabowy z serkiem

Nie byłbym sobą, gdybym nie szukał nowych smaków w tym, co wszyscy znają od zawsze. Tym razem kolejny wariant znanego wszystkim kotleta schabowego. Jak tego dokonać by klasyka zyskała nową formę? Posmarowałem mięso serkiem smakowym, przed panierowaniem w mące, (tym razem kasztanowej) i bułce tartej, z użyciem jajka. Dzięki zastosowaniu twarożku (w mojej wersji meksykańskiego), uzyskałem delikatnie pikantny smak kuchni tego regionu świata, na serwowanym kotlecie schabowym. Każdego kto chce, by jego tradycyjne, drugie danie zyskało nowy smak, zachęcam do wykorzystania mojego pomysłu, życząc smacznego.

 

<WJ>

 


 

 

 

 

 Składniki:

 

 

2 kotlety schabowe po 200 g

150 g twarożku smakowego  ( u mnie wersja meksykańska )

5 łyżek mąki kasztanowej (opcjonalnie pszenna)

1 jajko

5 łyżek bułki tartej

Olej do smażenia

Sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Mięso cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Z obu stron mięso smarujemy cienką warstwą twarożku. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz bułce tartej.

Smażymy z obu stron na rumiano.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz