Dzisiaj postanowiłem zrealizować mój wariant placka ziemniaczanego z sosem paprykowo - pomidorowym i serdelkami. Czemu tak? Bo dzięki temu skracamy czas przygotowania całego dania, w odróżnieniu od przygotowania klasycznego gulaszu. Nie tracimy nic na finalnym smaku potrawy, wręcz przeciwnie zyskujemy całkiem nowy! Moja propozycja powinna wiec przypaść do gustu najbardziej tym, którzy po pracy chcą w miarę szybko zrobić dobry, gorący posiłek. No i jest to też dobry przepis "kawalerski"! Z finalnego smaku jestem bardzo zadowolony! Dla chcących spróbować placka ziemniaczanego "po Arkowemu" szczegółowy opis podaję w linku.
<WJ>
Składniki:
Placki:
500 g ziemniaków
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Sos:
2 szt. Serdelków
2 łyżki oleju
1 ogórek kiszony
1 mała papryka szpiczasta
1 łyżka pasty paprykowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminku
500 ml wrzątku
1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków. Przekładamy na sito ustawione nad dodatkowym pojemnikiem. Delikatnie odciskamy. Po odstaniu się soku odciśniętego z ziemniaków delikatnie wylewamy jago wierzchnią część, a naturalną skrobię z dna dodajemy na powrót do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mąkę, wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę dzielimy na pół, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Serdelki kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu razem z ogórkiem pokrojonym w kostkę. Dodajemy pastę, koncentrat' kminek, zalewamy wrzątkiem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu przez około 15 min. (w zależności od preferowanej gęstości sosu). Pod koniec (3-4 min. przed), wrzucamy drobno pokrojoną paprykę i paprykę mieloną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz