poniedziałek, 22 marca 2021

Placek ziemniaczany Arka

Dzisiaj postanowiłem zrealizować mój wariant placka ziemniaczanego z sosem paprykowo - pomidorowym i serdelkami. Czemu tak? Bo dzięki temu skracamy czas przygotowania całego dania, w odróżnieniu od przygotowania klasycznego gulaszu. Nie tracimy nic na finalnym smaku potrawy, wręcz przeciwnie zyskujemy całkiem nowy! Moja propozycja powinna wiec przypaść do gustu najbardziej tym, którzy po pracy chcą w miarę szybko zrobić dobry, gorący posiłek. No i jest to też dobry przepis "kawalerski"! Z finalnego smaku jestem bardzo zadowolony! Dla chcących spróbować placka ziemniaczanego "po Arkowemu" szczegółowy opis podaję w linku.

 

 <WJ> 

 


 

 

 

 

Składniki:

 

Placki:

 

 

500 g ziemniaków

1 mała cebula

1 jajko

1 łyżka mąki

Olej do smażenia

Sól, pieprz

 

 

Sos:

 

2 szt. Serdelków

2 łyżki oleju

1 ogórek kiszony

1 mała papryka szpiczasta

1 łyżka pasty paprykowej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka mielonego kminku

500 ml wrzątku

1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej

Sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Cebulę i ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków. Przekładamy na sito ustawione nad dodatkowym pojemnikiem. Delikatnie odciskamy. Po odstaniu się soku odciśniętego z ziemniaków delikatnie wylewamy jago wierzchnią część, a naturalną skrobię z dna dodajemy na powrót do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mąkę, wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę dzielimy na pół, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.

 

Serdelki kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu razem z ogórkiem pokrojonym w kostkę. Dodajemy pastę, koncentrat' kminek, zalewamy wrzątkiem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu przez około 15 min. (w zależności od preferowanej gęstości sosu). Pod koniec (3-4 min. przed), wrzucamy drobno pokrojoną paprykę i paprykę mieloną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz