Kapusta, wędlina i mięsne kawałki...cudowne połączenie.
Składniki:
1 średniej wielkości główka kapusty
500 g karkówki
200 g polędwiczki wieprzowej
2 pętka wędzonej kiełbasy
180 g koncentratu pomidorowego
2 cebule
1 łyżka smalcu
2 szalotki
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
kilka suszonych prawdziwków
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z
wierzchu, poszatkowałem dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i
przecedziłem przez duże sito. Karkówkę pokrojoną w kawałki, polędwiczkę
także, mięsa smażyłem na małym ogniu z łyżką smalcu.. Pokroiłem cebulę w
kostkę i szalotki w talarki, wrzuciłem na patelnię. Smażyłem do czasu,
aż cebula ładnie się zeszkliła.
Przygotowałem garnek na kapustę. Wlałem trochę wody na dno (ok.2
szklanki) wrzuciłem do niego kapustę, dodałem zawartość patelni
odsączając tłuszcz. Kiełbasę pokroiłem w plasterki. Również dodałem do
kapusty. Zagotowałem.
Dodałem do kapusty koncentrat pomidorowy, pokrojone namoczone wcześniej
prawdziwki ( wraz z wodą z moczenia ), sól, pieprz, ziele, listki
laurowe, cukier i pozostałe przyprawy. Gotowałem, aż kapusta zrobiła się
miękka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz