wtorek, 9 marca 2021

Kapusta duszona z rożnymi mięsami

Kapusta, wędlina i mięsne kawałki...cudowne połączenie.

 

 







Składniki:



 

1 średniej wielkości główka kapusty 

500 g karkówki 

200 g polędwiczki wieprzowej 

2 pętka wędzonej kiełbasy 

180 g koncentratu pomidorowego 

2 cebule 

1 łyżka smalcu 

2 szalotki 

1 łyżeczka cukru 

sól 

pieprz 

kilka suszonych prawdziwków 

2 listki laurowe 

5 ziaren ziela angielskiego 

2 ząbki czosnku 

1 łyżeczka suszonego tymianku 

1 łyżeczka cząbru 

1 łyżeczka suszonego oregano 

 

 

Przygotowanie:

 

Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z wierzchu, poszatkowałem dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i przecedziłem przez duże sito. Karkówkę pokrojoną w kawałki, polędwiczkę także, mięsa smażyłem na małym ogniu z łyżką smalcu.. Pokroiłem cebulę w kostkę i szalotki w talarki, wrzuciłem na patelnię. Smażyłem do czasu, aż cebula ładnie się zeszkliła.
Przygotowałem garnek na kapustę. Wlałem trochę wody na dno (ok.2 szklanki) wrzuciłem do niego kapustę, dodałem zawartość patelni odsączając tłuszcz. Kiełbasę pokroiłem w plasterki. Również dodałem do kapusty. Zagotowałem.
Dodałem do kapusty koncentrat pomidorowy, pokrojone namoczone wcześniej prawdziwki ( wraz z wodą z moczenia ), sól, pieprz, ziele, listki laurowe, cukier i pozostałe przyprawy. Gotowałem, aż kapusta zrobiła się miękka.

 


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz