Jak
dogodzić sobie przy spadku formy, lub dla poprawienia sobie
samopoczucia? Można to zrobić przygotowując sobie pyszny deser... Tym
razem jednak będzie to opcja, na którą należy być przygotowany
wcześniej, bowiem powstanie ów deser na przygotowanym dużo wcześniej
kompocie. A po drugie jest to deser wegański, bowiem zostanie
przygotowany z użyciem agaru. Ale zacznijmy od początku. Klasyką kuchni
polskiej są kompoty, jako zapas konsumpcyjny gdy owoców jest w nadmiarze,
by przechować je do takiego momentu, gdy już nie mamy dostępu do
świeżych. Dobry kompot powstaje gdy syrop, którym zalewamy owoce ma
proporcje 30-50 dkg cukru na 1 litr wody, oraz kilka goździków i cynamon
w zależności od rodzaju owoców. Zatem mając taki kompot w słoiku (w tym
wypadku śliwkowy) mamy bazę żeby przygotować galaretkę. Wystarczy zaopatrzyć się w agar, przygotowywany z krasnorostów, wydobywanych u wybrzeży Japonii. Główną jego zaletą, jest łatwość rozpuszczania nie tylko w płynach. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu, życzę Smacznego!
<WJ>
Składniki:
2 kg śliwek
Zalewa:
1 litr wody
300 g cukru
5 goździków
1 kawałek kory cynamonu
Dodatkowo:
3 płaskie łyżeczki agaru na 1 litr płynu
2 płaskie łyżeczki agaru na 1 litr musu
Przygotowanie:
Owoce osączamy z zalewy.
Kompot zagotowujemy z agarem, przelewamy do salaterek.
Owoce przecieramy, mieszamy z agarem, podgrzewamy.
Przekładamy na galaretki, studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz