Palce lizać. Nie lada gratka dla mięsożerców kochających połączenia z ostrym i słodkim.
Składniki:
1 kg karkówki
sól
pieprz
1 łyżka słodkiej słodkiej papryki
mąka do panierowania
olej słonecznikowy do smażenia
500 g pieczarek
2 szt czerwonej papryki
3 duże cebule
5 ogórków kiszonych
SOS : 250 ML WODY
mały słoik koncentratu pomidorowego
125 ml ketchupu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3 łyżki cukru
3 łyżki octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
słodka papryka
pieprz cayenne
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Karkówkę umyłem, osuszyłem.. Jeśli karkówka
pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawiłem z obu stron solą,
pieprzem i papryką słodką. Przykryłem mięso folią spożywczą i wstawiłem
do lodówki na 2 godziny (można na dłużej). Potem każdy plaster karkówki
otoczyłem w mące pszennej. Następnie na patelni rozgrzałem olej i
smażyłem karkówkę z obu stron na rumiano.
2. Pieczarki oczyściłem, a następnie pokroiłem na dość grube plasterki (ok. 0,5 cm).
3. Paprykę umyłem, osuszyłem , usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w średnią kostkę.
4. Cebulę obrałem, pokroiłem na części, a następnie każdą część podzieliłem na mniejsze cząstki.
5. Ogórki kiszone odsączyłem z zalewy, pokroiłem w kostkę o boku ok. 1 cm.
6. W żaroodpornym na dnie wyłożyłem połowę podsmażonej karkówki, na to
połowę dodatków (pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i ogórki kiszone),
następnie kolejną porcję karkówki i pozostałe pieczarki, cebulę,
paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone.
7. Przygotowałem sos: w tym celu wymieszałem szklankę przegotowanej wody,
190 g koncentratu pomidorowego, pół szklanki ketchupu pikantnego, 1
łyżeczkę czosnku suszonego , 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu winnego, 1
łyżka sosu sojowego, 1 czubatą łyżeczkę papryki słodkiej mielonej oraz
szczyptę chili pieprzu cayenne. Następnie doprawiłem sos do smaku ..
Przykryłem naczynie żaroodporne i wstawiłem do piekarnika nagrzanego
do 200 st. C i zapiekałem przez około 2 godziny. Na 15 minut przed
końcem pieczenia odkryłem naczynie żaroodporne, by sos nieco odparował i
zgęstniał. Po upieczenie wyjąłem mięso przełożyłem na talerze.
Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia, nie powinno się na nim smażyć bo w wersji smażonej jest niezdrowy
OdpowiedzUsuń