środa, 6 stycznia 2021

Karkówka po cygańsku

Palce lizać. Nie lada gratka dla mięsożerców kochających połączenia z ostrym i słodkim.

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

  

1 kg karkówki 

sól 

pieprz 

1 łyżka słodkiej słodkiej papryki 

mąka do panierowania 

olej słonecznikowy do smażenia 

500 g pieczarek 

2 szt czerwonej papryki 

3 duże cebule 

5 ogórków kiszonych 

SOS : 250 ML WODY 

mały słoik koncentratu pomidorowego 

125 ml ketchupu 

1 łyżeczka czosnku granulowanego 

3 łyżki cukru 

3 łyżki octu winnego 

1 łyżka sosu sojowego 

słodka papryka 

pieprz cayenne 

sól 

pieprz do smaku 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

1. Karkówkę umyłem, osuszyłem.. Jeśli karkówka pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawiłem z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Przykryłem mięso folią spożywczą i wstawiłem do lodówki na 2 godziny (można na dłużej). Potem każdy plaster karkówki otoczyłem w mące pszennej. Następnie na patelni rozgrzałem olej i smażyłem karkówkę z obu stron na rumiano.
2. Pieczarki oczyściłem, a następnie pokroiłem na dość grube plasterki (ok. 0,5 cm).
3. Paprykę umyłem, osuszyłem , usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w średnią kostkę.
4. Cebulę obrałem, pokroiłem na części, a następnie każdą część podzieliłem na mniejsze cząstki.
5. Ogórki kiszone odsączyłem z zalewy, pokroiłem w kostkę o boku ok. 1 cm.
6. W żaroodpornym na dnie wyłożyłem połowę podsmażonej karkówki, na to połowę dodatków (pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i ogórki kiszone), następnie kolejną porcję karkówki i pozostałe pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone.
7. Przygotowałem sos: w tym celu wymieszałem szklankę przegotowanej wody,
190 g koncentratu pomidorowego, pół szklanki ketchupu pikantnego, 1 łyżeczkę czosnku suszonego , 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 czubatą łyżeczkę papryki słodkiej mielonej oraz szczyptę chili pieprzu cayenne. Następnie doprawiłem sos do smaku ..
Przykryłem naczynie żaroodporne i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekałem przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryłem naczynie żaroodporne, by sos nieco odparował i zgęstniał. Po upieczenie wyjąłem mięso przełożyłem na talerze. 

 


  

 

1 komentarz:

  1. Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia, nie powinno się na nim smażyć bo w wersji smażonej jest niezdrowy

    OdpowiedzUsuń