Na pochmurną aurę za oknem proponuję "słoneczną" z wyglądu, pożywną i przede wszystkim bardzo zdrową zupę kalafiorową. Tym słońcem jest mleko kokosowe. Nie będę reklamował firmy, jak coś to na priv.
Składniki:
1 mały kalafior
2 ziemniaki
2 marchewki
4 liście kaffiru (opcjonalnie skórka z limonki)
1 litr bulionu warzywnego
500 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki-pokrojone w kostkę- i starte marchewki-na dużych oczkach- zalewamy bulionem, gotujemy wraz z dodatkiem liści kaffiru przez 15 minut.
Kalafior dzielimy na różyczki. Wraz z mlekiem kokosowym dodajemy do zupy, podgrzewamy do miękkości różyczek.
Całość doprawiamy mieloną kolendrą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz