Tradycyjna szczawiowa, ale zamiast ziemniaków dodałem gnocchi
Składniki:
400 g świeżego szczawiu
1,5 l bulionu z kaczki
2 marchewki
pół małego selera
1 mały korzeń pietruszki
3 jajka
4 łyżki masła
łyżka mąki
150 ml śmietany 18 %
sól
pieprz
cukier
koperek
400 g gnocchi
Przygotowanie:
Warzywa umyłem, obrałem. Marchewki pokroiłem w
grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa
podgotowałem do miękkości. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i
dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25
min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły
grudki, dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy.
Dodałem wcześniej ugotowane gnocchi.
Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną, wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy.
Doprawiłem do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, doprowadziłem do
wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem ugotowanym
na twardo. Posypałem pokrojonym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz