Tradycyjna szczawiowa, ale zamiast ziemniaków dodałem gnocchi
Składniki:
400 g świeżego szczawiu
1,5 l bulionu z kaczki
2 marchewki
pół małego selera
1 mały korzeń pietruszki
3 jajka
4 łyżki masła
łyżka mąki
150 ml śmietany 18 %
sól
pieprz
cukier
koperek
400 g gnocchi
Przygotowanie:
Warzywa umyłem, obrałem.  Marchewki pokroiłem w 
grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa 
podgotowałem do miękkości. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i 
dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25 
min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły 
grudki, dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. 
Dodałem wcześniej ugotowane gnocchi.
Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną, wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy.
Doprawiłem do smaku solą, pieprzem  oraz  cukrem, doprowadziłem do 
wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem ugotowanym
 na twardo. Posypałem pokrojonym koperkiem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz