środa, 21 października 2020

Zupa szczawiowa z gnocchi

 Tradycyjna szczawiowa, ale zamiast ziemniaków dodałem gnocchi 

 


 

 

 

 

 

 Składniki:

 

 

  

400 g świeżego szczawiu 

1,5 l bulionu z kaczki 

2 marchewki 

pół małego selera 

1 mały korzeń pietruszki 

3 jajka 

4 łyżki masła 

łyżka mąki 

150 ml śmietany 18 % 

sól 

pieprz 

cukier 

koperek 

400 g gnocchi 

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Warzywa umyłem, obrałem. Marchewki pokroiłem w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa podgotowałem do miękkości. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki, dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Dodałem wcześniej ugotowane gnocchi.
Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną, wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy.
Doprawiłem do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, doprowadziłem do wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem ugotowanym na twardo. Posypałem pokrojonym koperkiem.

 

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz