środa, 21 października 2020

Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką

 Sezon brukselkowy w pełni. Łapcie przepis. 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

  

2 Udka z kurczaka 

500 g brukselki 

1 cebula 

1 łyżka czosnku granulowanego 

1 łyżka słodkiej  papryki  

1/2 łyżeczki ostrej papryki 

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

sól 

pieprz 

2 rękawy do pieczenia 

przyprawa do ziemniaków 

500 g ziemniaków 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Udka umyłem, osuszyłem i natarłem solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę, cebulę pokroiłem w półtalarki. Ziemniaki posypałem przyprawą do ziemniaków.
Przyprawy: wymieszałem w miseczce i posypałem nimi udka.
Udka włożyłem w rękaw do pieczenia, skropiłem oliwą, szczelnie zamknąłem, potrząsnąłem. Ziemniaki włożyłem do drugiego rękawa. Oba ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem 60 minut w 200 C / termoobieg /. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąłem rękaw, aby udka się przypiekły z wierzchu.

Brukselkę obrałem z brzydkich wierzchnich listków. Zagotowałem osoloną i lekko popieprzoną wodę. Wrzuciłem brukselkę do wrzątku. Gotowałem do ponownego zawrzenia, ok.6-8 minut. Odcedziłem, zahartowałem zimną woda, aby brukselki nie straciły koloru.

 

 


  

 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy i cieszymy, że są Tacy ludzie, którzy czytają. Przepis został już uzupełniony.Pozdrawiamy

      Usuń