Sezon brukselkowy w pełni. Łapcie przepis.
Składniki:
2 Udka z kurczaka
500 g brukselki
1 cebula
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
2 rękawy do pieczenia
przyprawa do ziemniaków
500 g ziemniaków
Przygotowanie:
Udka umyłem, osuszyłem i natarłem solą, pieprzem i
czosnkiem w proszku. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę,
cebulę pokroiłem w półtalarki. Ziemniaki posypałem przyprawą do
ziemniaków.
Przyprawy: wymieszałem w miseczce i posypałem nimi udka.
Udka włożyłem w rękaw do pieczenia, skropiłem oliwą, szczelnie
zamknąłem, potrząsnąłem. Ziemniaki włożyłem do drugiego rękawa. Oba
ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem 60 minut w 200 C /
termoobieg /. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąłem rękaw, aby udka
się przypiekły z wierzchu.
Brukselkę obrałem z brzydkich wierzchnich
listków. Zagotowałem osoloną i lekko popieprzoną wodę. Wrzuciłem
brukselkę do wrzątku. Gotowałem do ponownego zawrzenia, ok.6-8 minut.
Odcedziłem, zahartowałem zimną woda, aby brukselki nie straciły koloru.
a co z brukselką ?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy i cieszymy, że są Tacy ludzie, którzy czytają. Przepis został już uzupełniony.Pozdrawiamy
Usuń