środa, 21 października 2020

Sznycle z indyka

 Alternatywa dla schabowego i kotleta z piersi kurczaka 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

 

2 piersi z indyka ok. 500 g 

2 łyżki papryki słodkiej 

pieprz 

sól 

1 szklanka mąki 

1 szklanka bułki tartej 

1 łyżka masła 

2 jajka 

olej do smażenia 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

 

Polędwice z indyka umyłem, osuszyłem. Pokroiłem na ok. 1,5 cm kawałki ( grubość ). Położyłem mięso na desce, przykryłem folią spożywczą i lekko rozbiłem tłuczkiem do mięsa.
Posoliłem, oprószyłem pieprzem i papryką z obu stron. Odstawić na ok. 15-20 min.
Przygotowałem rozkłócone jajka, mąkę, tartą bułkę.
Sznycle maczałem z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce.
Na dużej patelni rozgrzałem olej, kotlety ułożyłem jeden obok drugiego, smażyłem na sporym ogniu do zrumienienia. Zmniejszyłem płomień do minimum i dopiero wtedy przewróciłem kotlety na drugą stronę. Na patelnię z kotletami dodałem masło, przykryłem szczelną przykrywką i tak dusiłem ok. 20 min.

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz