Alternatywa dla schabowego i kotleta z piersi kurczaka
Składniki:
2 piersi z indyka ok. 500 g
2 łyżki papryki słodkiej
pieprz
sól
1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka masła
2 jajka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Polędwice z indyka umyłem, osuszyłem. Pokroiłem na
ok. 1,5 cm kawałki ( grubość ). Położyłem mięso na desce, przykryłem
folią spożywczą i lekko rozbiłem tłuczkiem do mięsa.
Posoliłem, oprószyłem pieprzem i papryką z obu stron. Odstawić na ok. 15-20 min.
Przygotowałem rozkłócone jajka, mąkę, tartą bułkę.
Sznycle maczałem z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce.
Na dużej patelni rozgrzałem olej, kotlety ułożyłem jeden obok drugiego,
smażyłem na sporym ogniu do zrumienienia. Zmniejszyłem płomień do
minimum i dopiero wtedy przewróciłem kotlety na drugą stronę. Na
patelnię z kotletami dodałem masło, przykryłem szczelną przykrywką i tak
dusiłem ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz