Na piątkowy obiad
Składniki:
2 świeże pstrągi (wypatroszone i oczyszczone)
2 cytryny
8 ząbków czosnku
2 garście świeżego tymianku
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielona sól morska
oliwa
Przygotowanie:
Ryby umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Cytryny pokroiłem w plasterki. Włożyłem je do środka ryb wraz z gałązkami tymianku oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku (zostawiamy go w łupinkach). Ryby nasmarowałem oliwą, posypałem solą i pieprzem, ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem w nagrzanym piekarniku do 220°C przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąłem z ryb nadzienie. Tymianek wraz z wyciśniętym z łupinek czosnkiem posiekałem i wyłożyłem na ryby. Podawałem z plasterkami pieczonych ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz