środa, 21 października 2020

Pstrąg pieczony

 Na piątkowy obiad 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

  

2 świeże pstrągi (wypatroszone i oczyszczone) 

2 cytryny 

8 ząbków czosnku 

2 garście świeżego tymianku 

świeżo zmielona sól morska 

świeżo zmielona sól morska 

oliwa 

 

 Przygotowanie:

 

 

 

Ryby umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Cytryny pokroiłem w plasterki. Włożyłem je do środka ryb wraz z gałązkami tymianku oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku (zostawiamy go w łupinkach). Ryby nasmarowałem oliwą, posypałem solą i pieprzem, ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem w nagrzanym piekarniku do 220°C przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąłem z ryb nadzienie. Tymianek wraz z wyciśniętym z łupinek czosnkiem posiekałem i wyłożyłem na ryby. Podawałem z plasterkami pieczonych ziemniaków. 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz