czwartek, 29 października 2020

Żeberka w sosie śmietanowym z leśnymi grzybami

 Inna odmiana żeberek. W sosie śmietanowym na bazie świeżych grzybów leśnych 

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

1 kg żeberek wieprzowych 

sól 

pieprz 

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 

1 łyżka majeranku 

2 cebule 

1 ząbek czosnku 

500 świeżych leśnych grzybów 

olej 

2 listki laurowe 

ziele angielskie ( wg uznania ) 

2 łyżki proszku grzybowego z suszonych kani 

500 ml słodkiej śmietany 18 % 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
Cebulę obrałem, pokroiłem w grube pół plasterki. Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, obsmażyłem partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyłem do rondla. Na tę samą patelnię wlałem pozostały olej, zrumieniłem na nim cebulę, na koniec podlałem ją 1-1,5 szklanki wody i dusiłem chwilę, aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelałem całość na żeberek. Dodałem liście laurowe i ziele angielskie, dusiłem na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny wraz ze śmietaną. Kiedy mięso było już miękkie do sosu dodałem proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zimnej wody i wlałem do sosu, dusiłem jeszcze ok.10 min. Podawałem z sosem grzybowym ze świeżych leśnych grzybów i ziemniakami pieczonymi w ziołach.

 


 

 

  

 

1 komentarz: