Inna odmiana żeberek. W sosie śmietanowym na bazie świeżych grzybów leśnych
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
sól
pieprz
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
2 cebule
1 ząbek czosnku
500 świeżych leśnych grzybów
olej
2 listki laurowe
ziele angielskie ( wg uznania )
2 łyżki proszku grzybowego z suszonych kani
500 ml słodkiej śmietany 18 %
Przygotowanie:
Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na
porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym
pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem.
Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
Cebulę obrałem, pokroiłem w grube pół plasterki. Na patelni rozgrzałem
łyżkę oleju, obsmażyłem partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano,
przełożyłem do rondla. Na tę samą patelnię wlałem pozostały olej,
zrumieniłem na nim cebulę, na koniec podlałem ją 1-1,5 szklanki wody i
dusiłem chwilę, aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w
trakcie smażenia a następnie przelałem całość na żeberek. Dodałem liście
laurowe i ziele angielskie, dusiłem na malutkim ogniu, pod przykryciem,
ok.1-1,5 godziny wraz ze śmietaną. Kiedy mięso było już miękkie do sosu dodałem proszek
grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadziłem
kilkoma łyżkami zimnej wody i wlałem do sosu, dusiłem jeszcze ok.10
min. Podawałem z sosem grzybowym ze świeżych leśnych grzybów i
ziemniakami pieczonymi w ziołach.
Takie danie zawsze smakuje.
OdpowiedzUsuń