niedziela, 1 listopada 2020

Rosół na mieszanych mięsach

 Wielu uważa, że rosół gotowany na różnego rodzaju mięsach jest najlepszy 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

1 szponder wołowy 

4 skrzydełka kurczaka 

2 udka kurczaka 

200 g żołądków drobiowych 

2 cebule 

2 duże marchewki 

1 pietruszka 

mały seler 

1 por ( biała część ) 

kawałek kapusty włoskiej 

1 kapelusz suszonego prawdziwka 

3 liście laurowe 

1 ziele angielskie 

świeży lubczyk 

natka pietruszki 

makaron nitki ( lub inny ulubiony ) 

sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Mięso umyłem ,przełożyłem do garnka i zlałem zimną wodą. Dodałem dwie łyżeczki soli, zagotowałem i zebrałem szumowiny. Warzywa obrałem, dodałem do zupy razem z opaloną na ogniu cebulą, listkami laurowymi, zielem angielskim ,lubczykiem i kilkoma ziarenkami czarnego pieprzu. Gotowałem na małym ogniu, aż mięso było miękkie. Po tym czasie wyjąłem z zupy warzywa i mięso, doprawiłem do smaku solą ,pieprzem.. Podałem z makaronem nitki, marchewką pokrojoną w talarki i posiekaną natką pietruszki.

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz