Wielu uważa, że rosół gotowany na różnego rodzaju mięsach jest najlepszy
Składniki:
1 szponder wołowy
4 skrzydełka kurczaka
2 udka kurczaka
200 g żołądków drobiowych
2 cebule
2 duże marchewki
1 pietruszka
mały seler
1 por ( biała część )
kawałek kapusty włoskiej
1 kapelusz suszonego prawdziwka
3 liście laurowe
1 ziele angielskie
świeży lubczyk
natka pietruszki
makaron nitki ( lub inny ulubiony )
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyłem ,przełożyłem do garnka i zlałem zimną wodą. Dodałem dwie łyżeczki soli, zagotowałem i zebrałem szumowiny. Warzywa obrałem, dodałem do zupy razem z opaloną na ogniu cebulą, listkami laurowymi, zielem angielskim ,lubczykiem i kilkoma ziarenkami czarnego pieprzu. Gotowałem na małym ogniu, aż mięso było miękkie. Po tym czasie wyjąłem z zupy warzywa i mięso, doprawiłem do smaku solą ,pieprzem.. Podałem z makaronem nitki, marchewką pokrojoną w talarki i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz