Połączenie mięsa ze słodkimi dodatkami posmakuje niejednemu.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
50 ml sosu tamari
2 łyżki miodu miętowego
1 jabłko
2 ząbki czosnku
1 cebula
Przygotowanie:
Mięso dzielimy na kawałki, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do rękawa pieczeniowego. Dodajemy miód, sos, pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Rękaw zamykamy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odkładamy na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Wkładamy rękaw z żeberkami i pieczemy 35 min. Po tym czasie rękaw rozcinamy, włączamy termoobieg i zapiekamy jeszcze 5 min.
Ja nie przepadam za żeberkami, ale czasami mężowi robię niespodziankę
OdpowiedzUsuń