Nie będę rozpisywał się o walorach smakowych. Dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Ten, kto kocha brukselkę i jej lekko goryczkowy smak, chętnie porwie się na nią.
Składniki:
500 g karkówki wieprzowej
100 g pieczarek
1 por
2 ząbki czosnku
1 mała puszka fasolek soi
250 g brukselki
1 czerwona papryka
1,2 litra bulionu wołowego
2 marchewki
4 łyżki pasty ze smażonych pomidorów
100 ml soku z kiszonej kapusty
1 łyżka kminku mielonego
1 łyżka papryki mielonej
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę.
Pieczarki w talarki.
Por w piórka.
Czosnek siekamy.
Brukselkę oczyszczamy, większe główki kroimy na pół.
Paprykę kroimy w paski.
Marchewki w talarki.
Ziemniaki w dużą kostkę.
Mięso, pieczarki, por, brukselkę, marchewkę i ziemniaki podsmażamy na oleju. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem, zalewamy wrzącym bulionem. Gotujemy przez kwadrans.
Wrzucamy paprykę, fasolę wraz z zalewą, pastę z pomidorów, sok z kapusty oraz przyprawy.
Gotujemy do miękkości papryki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz