wtorek, 10 listopada 2020

Zupa gulaszowa z brukselką

Nie będę rozpisywał się o walorach smakowych. Dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Ten, kto kocha brukselkę i jej lekko goryczkowy smak, chętnie porwie się na nią.

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

500 g karkówki wieprzowej

100 g pieczarek

1 por

2 ząbki czosnku

1 mała puszka fasolek soi

250 g brukselki

1 czerwona papryka

1,2 litra bulionu wołowego

2 marchewki

4 łyżki pasty ze smażonych pomidorów

100 ml soku z kiszonej kapusty

1 łyżka kminku mielonego

1 łyżka papryki mielonej

1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

sól, pieprz



Przygotowanie:




Mięso kroimy w kostkę.

Pieczarki w talarki.

Por w piórka.

Czosnek siekamy.

Brukselkę oczyszczamy, większe główki kroimy na pół.

Paprykę kroimy w paski.

Marchewki w talarki.

Ziemniaki w dużą kostkę.

 

Mięso, pieczarki, por, brukselkę, marchewkę i ziemniaki podsmażamy na oleju. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem, zalewamy wrzącym bulionem. Gotujemy przez kwadrans.

Wrzucamy paprykę, fasolę wraz z zalewą, pastę z pomidorów, sok z kapusty oraz przyprawy.

Gotujemy do miękkości papryki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz