środa, 11 listopada 2020

Pulpety z tołpygi w sosie pomidorowym

Ryba w innej odsłonie. Doskonale sprawdza się pasteryzowana w słoikach ( zalana sosem pomidorowym )

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

  

Sos :1/2 szklanki oleju rzepakowego 

1/2 szklanki wody 

200 g koncentratu pomidorowego 

2 łyżki cukru 

3 łyżki ketchupu 

10 łyżek octu ryżowego 

3 ziarna ziela angielskiego 

2 liście laurowe 

pół łyżeczki soli 

Pulpety : tołpyga - 2 filety 

2 szalotki 

1 łyżka oleju rzepakowego 

1 łyżka masła 

3 jajka 

5 łyżek posiekanej natki pietruszki 

2 szczypty gałki muszkatołowej 

3 szczypty pieprzu ziołowego 

3 łyżki bułki tartej 

1/2 łyżeczki soli 

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Tołpygę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym.
Usunąłem skórę. Pokroiłem na mniejsze kawałki.
Mięso zmieliłem przez maszynkę (najdrobniejsze sitko).
Szalotkę obrałem, pokroiłem w plastry i przesmażyłem na oleju z masłem.
Przesmażoną cebulę przemieliłem przez maszynkę.
Wyrobiłem masę z ryby i cebuli, dodałem natkę pietruszki, jajka i bułkę tartą.
Doprawiłem solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
Uformowałem małe klopsiki i ugotowałem je w osolonej wodzie (gotować do wypłynięcia pulpetów).
Olej, wodę, keczup, cukier, koncentrat, ocet, ziele, liść i sól włożyłem do garnka i zagotowałem.
Podałem z makaronem.
Pozostałe pulpety włożyłem w słoiki i zalałem zalewą pomidorowo octową.
Słoiki wekowałem około 20 minut. 

 


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz