Ryba w innej odsłonie. Doskonale sprawdza się pasteryzowana w słoikach ( zalana sosem pomidorowym )
Składniki:
Sos :1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki wody
200 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
3 łyżki ketchupu
10 łyżek octu ryżowego
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
pół łyżeczki soli
Pulpety : tołpyga - 2 filety
2 szalotki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
3 jajka
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 szczypty gałki muszkatołowej
3 szczypty pieprzu ziołowego
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Tołpygę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym.
Usunąłem skórę. Pokroiłem na mniejsze kawałki.
Mięso zmieliłem przez maszynkę (najdrobniejsze sitko).
Szalotkę obrałem, pokroiłem w plastry i przesmażyłem na oleju z masłem.
Przesmażoną cebulę przemieliłem przez maszynkę.
Wyrobiłem masę z ryby i cebuli, dodałem natkę pietruszki, jajka i bułkę tartą.
Doprawiłem solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
Uformowałem małe klopsiki i ugotowałem je w osolonej wodzie (gotować do wypłynięcia pulpetów).
Olej, wodę, keczup, cukier, koncentrat, ocet, ziele, liść i sól włożyłem do garnka i zagotowałem.
Podałem z makaronem.
Pozostałe pulpety włożyłem w słoiki i zalałem zalewą pomidorowo octową.
Słoiki wekowałem około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz