niedziela, 1 listopada 2020

Żeberka na słodko

Połączenie mięsa ze słodkimi dodatkami posmakuje niejednemu. 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

1 kg żeberek wieprzowych

50 ml sosu tamari

2 łyżki miodu miętowego

1 jabłko

2 ząbki czosnku

1 cebula

 

 

Przygotowanie:

 

 

Mięso dzielimy na kawałki, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do rękawa pieczeniowego. Dodajemy miód, sos, pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Rękaw zamykamy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odkładamy na noc do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Wkładamy rękaw z żeberkami i pieczemy 35 min. Po tym czasie rękaw rozcinamy, włączamy termoobieg i zapiekamy jeszcze 5 min.

 

 


 


1 komentarz:

  1. Ja nie przepadam za żeberkami, ale czasami mężowi robię niespodziankę

    OdpowiedzUsuń