sobota, 3 października 2020

Przegrzebki zawijane w boczku

 Och te najlepsze owoce morza ( jak dla mnie ) 

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

  

10 plastrów grubo krojonego boczku 

10 przegrzebków 

2 łyżki mieszanki przypraw 

pół łyżeczki soli 

10 szpikulców do szaszłyków ( moczonych w wodzie przez 30 minut 

świeżo zmielony czarny pieprz 

2 łyżki nie solonego masła o temperaturze pokojowej 

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Piekarnik rozgrzałem do temperatury 175 stopni C. Blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Plasterki boczku rozłożyłem na blaszkę i piekłem 15 minut, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Odstawiłem do ostygnięcia. Grilla rozgrzałem do średniej temperatury. Przegrzebki ze wszystkich stron doprawiłem solą i mieszanką przypraw. Każdego przegrzebka zawinąłem w plaster boczku i przekłułem szpikulcem, tak by boczek się nie odwinął. Rozgrzanego grilla posmarowałem olejem rzepakowym. Tak przygotowane przegrzebki grilowałem przez 7 minut często przewracając. Po usmażeniu przełożyłem na półmisek, doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Przystroić masłem. Należy podać od razu.

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz