Och te najlepsze owoce morza ( jak dla mnie )
Składniki:
10 plastrów grubo krojonego boczku
10 przegrzebków
2 łyżki mieszanki przypraw
pół łyżeczki soli
10 szpikulców do szaszłyków ( moczonych w wodzie przez 30 minut
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki nie solonego masła o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzałem do temperatury 175 stopni C. Blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Plasterki boczku rozłożyłem na blaszkę i piekłem 15 minut, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Odstawiłem do ostygnięcia. Grilla rozgrzałem do średniej temperatury. Przegrzebki ze wszystkich stron doprawiłem solą i mieszanką przypraw. Każdego przegrzebka zawinąłem w plaster boczku i przekłułem szpikulcem, tak by boczek się nie odwinął. Rozgrzanego grilla posmarowałem olejem rzepakowym. Tak przygotowane przegrzebki grilowałem przez 7 minut często przewracając. Po usmażeniu przełożyłem na półmisek, doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Przystroić masłem. Należy podać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz