poniedziałek, 5 października 2020

Kotlety mielone z cielęciny

Kotlet mielony u mnie musi powiązany być z buraczkami. Podobnie, jak bigos…Ta! Kiedyś rodzina stołowała się w „Słoneczku”. Wykupione obiady abonamentowe, tegesy i tam takie różne rzeczy. U mnie obiad w większości wyglądał tak…bigos, ziemniaki, buraczki i kompot :P No wiem…ale to tak pysznie smakowało. 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

400 g cielęciny

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

1 bułka wrocławska

2 szklanki mleka

4 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Bułkę moczymy w mleku. Odciskamy.

 

Cebulę i czosnek siekamy.

 

Mięso mielimy.

 

 

Składniki wyrabiamy z jajkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.

 

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz