wtorek, 6 października 2020

Wołowina z brokułami

 Trudno było zdobyć niektóre składniki dania, ale udało się. Danie kuchni chińskiej. 

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

  

600 g chudej wołowiny 

2 łyżeczki mąki kukurydzianej 

2 łyżeczki oleju sezamowego 

1 łyżka sosu sojowego 

1 łyżka oleju sojowego 

250 g brokułów 

8 łyżek chińskiego sosu z czarnej fasoli 

1 łyżeczka ziarna sezamowego 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Mięso pokroiłem w paski, wymieszałem z mąką kukurydzianą, olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozgrzałem wok. Jak był gorący i zaczął delikatnie dymić polałem go olejem sojowym. Ułożyłem w nim wołowinę. Smażyłem ją na dużym ogniu, szybko mieszając, aż mięso zbrązowiało. Wyjąłem je z woka łyżką cedzakową i odstawiłem na chwilę. Brokuły wcześniej umyte podzielone na małe różyczki wsypałem do woka, smażyłem przez 2 minuty energicznie przy tym mieszając je. W trakcie smażenia podlewałem je wodą, aby podgotowały się odrobinę na parze.
Do miękkich, ale wciąż jędrnych brokułów dodałem sos z czarnej fasoli oraz mięso, dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Smażyłem przez kolejną minutę. Na koniec posypałem danie ziarnem sezamowym.

 

 


  

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza