Trudno było zdobyć niektóre składniki dania, ale udało się. Danie kuchni chińskiej.
Składniki:
600 g chudej wołowiny
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sojowego
250 g brokułów
8 łyżek chińskiego sosu z czarnej fasoli
1 łyżeczka ziarna sezamowego
Przygotowanie:
Mięso pokroiłem w paski, wymieszałem z mąką
kukurydzianą, olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozgrzałem wok. Jak był
gorący i zaczął delikatnie dymić polałem go olejem sojowym. Ułożyłem w
nim wołowinę. Smażyłem ją na dużym ogniu, szybko mieszając, aż mięso
zbrązowiało. Wyjąłem je z woka łyżką cedzakową i odstawiłem na chwilę.
Brokuły wcześniej umyte podzielone na małe różyczki wsypałem do woka,
smażyłem przez 2 minuty energicznie przy tym mieszając je. W trakcie
smażenia podlewałem je wodą, aby podgotowały się odrobinę na parze.
Do miękkich, ale wciąż jędrnych brokułów dodałem sos z czarnej fasoli
oraz mięso, dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Smażyłem przez
kolejną minutę. Na koniec posypałem danie ziarnem sezamowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz