wtorek, 20 października 2020

Flaczki bezmięsne

 

Ubóstwiam ten smak. Kiedyś brzydziłem się samym słowem Flaki…jednak przez lata wypraw, nauczyłem się próbowania potraw przed dowiedzeniem się, co jem. Tak najbezpieczniej. I serio, wierzcie mi, tak można poznawać kulinarny świat. Ty razem zabiorę Was w danie, które jest całkowicie „bezpieczne”, podyktowane naszą polską złotą jesienią. 

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

500 g miąższu dyni

250 g boczniaków

1 marchew

1 cebula

2 ząbki czosnku

1,5 litra bulionu warzywnego

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1/3 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonej gorczycy

1 łyżka majeranku

sól, pieprz




Przygotowanie:




Dynię kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. 

Blendujemy i przecieramy przez drobne sito.

Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło (1 łyżka) wraz z pokrojonymi w paski grzybami i startą na dużych oczkach, marchewką.

Dusimy przez chwilę pod przykryciem, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i dodajemy do zupy wraz z przyprawami.

Masło rozgrzewamy, dodajemy mąką, dokładnie łączymy, podlewamy wywarem z zupy.

Przelewamy do garnka, mieszamy aż wszystko połączy się.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 


 

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Zachęcam do dodania przepisu do akcji JESIENNY COMFORDFOOD na Mikserze Kulinarnym :)

    OdpowiedzUsuń