sobota, 17 października 2020

Cielęcina w sosie śmietanowym

 Danie dla smakoszy cielęciny 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

500 g mięsa cielęcego 

1 cebula czosnkowa 

150 ml śmietany 18% 

100 ml bulionu warzywnego 

3 marchewki 

1 liść laurowy 

3 ziarna ziela angielskiego 

olej rzepakowy 

1 łyżeczka mąki pszennej 

1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej 

sól 

pieprz 

1 łyżeczka mąki pszennej 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Mięso cielęce dokładnie umyłem i pokroiłem na mniejsze kawałki.
Podsmażyłem w garnku na oleju przez około 2-3 minuty.
Dodałem poszatkowaną cebulę i podsmażyłem kolejne 2 minuty.
Całość zalałem bulionem warzywnym. Doprawiłem zielem angielskim, liściem laurowym, gałką, solą i pieprzem.
Pokroiłem marchewkę i wrzuciłem do reszty składników.
Dusiłem pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości.
Na sam koniec dodałem śmietanę, łyżeczkę mąki pszennej , całość zagotowałem. Po 5 minutach zdjąłem z ognia.

 


  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz