Danie dla smakoszy cielęciny
Składniki:
500 g mięsa cielęcego
1 cebula czosnkowa
150 ml śmietany 18%
100 ml bulionu warzywnego
3 marchewki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
olej rzepakowy
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
Mięso cielęce dokładnie umyłem i pokroiłem na mniejsze kawałki.
Podsmażyłem w garnku na oleju przez około 2-3 minuty.
Dodałem poszatkowaną cebulę i podsmażyłem kolejne 2 minuty.
Całość zalałem bulionem warzywnym. Doprawiłem zielem angielskim, liściem laurowym, gałką, solą i pieprzem.
Pokroiłem marchewkę i wrzuciłem do reszty składników.
Dusiłem pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości.
Na sam koniec dodałem śmietanę, łyżeczkę mąki pszennej , całość zagotowałem. Po 5 minutach zdjąłem z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz