Połączenie jagnięciny z duszonymi warzywami, czegóż chcieć więcej.
Składniki:
600 g jagnięciny ( u mnie na kotlety )
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2 małe cebule
oliwa do smażenia
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 gałązka świeżego rozmarynu
500 ml bulionu warzywnego
1 kieliszek czerwonego wina
puszka pomidorów pelati
Przygotowanie:
Mięso pokroiłem w kostkę o boku 1 cm, czosnek i szalotkę w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażyłem czosnek, szalotkę i cebulę, a następnie wrzuciłem mięso. Gdy jagnięcina była już złocista, dodałem resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlałem bulion i gotowałem na średnim ogniu przez 30 minut, aż całość zgęstniała. Później dodałem wino oraz pomidory. Gotowałem pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podałem go z tłuczonymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz