czwartek, 24 września 2020

Gulasz z jagnięciny

 Połączenie jagnięciny z duszonymi warzywami, czegóż chcieć więcej. 

 

 


 

 

 

 

 

 

 Składniki:

 

  

600 g jagnięciny ( u mnie na kotlety ) 

2 ząbki czosnku 

1 szalotka 

2 małe cebule 

oliwa do smażenia 

2 marchewki 

2 pietruszki 

1 mały seler 

1 listek laurowy 

3 ziarna ziela angielskiego 

1 gałązka świeżego rozmarynu 

500 ml bulionu warzywnego 

1 kieliszek czerwonego wina 

puszka pomidorów pelati 

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Mięso pokroiłem w kostkę o boku 1 cm, czosnek i szalotkę w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażyłem czosnek, szalotkę i cebulę, a następnie wrzuciłem mięso. Gdy jagnięcina była już złocista, dodałem resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlałem bulion i gotowałem na średnim ogniu przez 30 minut, aż całość zgęstniała. Później dodałem wino oraz pomidory. Gotowałem pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podałem go z tłuczonymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.

 

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz