czwartek, 24 września 2020

Klopsiki cielęce z rodzynkami

 Kupiłem zmieloną cielęcinę. I co z niej zrobić ? Delikatne mięso połączyłem z rodzynkami. Polecam. 

 


 

 

 

 

 

 Składniki:

 

  

500g mielonej cielęciny

1 mała cebula 

1 jajko 

2 łyżki natki pietruszki

50 g drobnych rodzynek 

50 g migdałów w słupkach

sól 

pieprz 

olej do smażenia 

masło 

sos : 

200 ml gęstego jogurtu 

kumin mielony (do smaku) 

pieprz cayenne (do smaku)

sok z cytryny 

mały ząbek czosnku 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem w misce z mięsem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami oraz migdałami podprażonymi na suchej patelni. Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe kulki. Smażyłem na oleju na złoty kolor, osączyłem na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Podawałem na ciepło, razem kaszą gryczaną i sosem.

 

 Sos: jogurt wymieszałem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłem do smaku sokiem z cytryny, pieprzem cayenne i kuminem.

 


   

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz