Kupiłem zmieloną cielęcinę. I co z niej zrobić ? Delikatne mięso połączyłem z rodzynkami. Polecam.
Składniki:
500g mielonej cielęciny
1 mała cebula
1 jajko
2
łyżki natki pietruszki
50 g drobnych rodzynek
50 g migdałów w słupkach
sól
pieprz
olej do smażenia
masło
sos :
200 ml gęstego jogurtu
kumin mielony (do smaku)
pieprz cayenne (do smaku)
sok z cytryny
mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem w
misce z mięsem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami oraz
migdałami podprażonymi na suchej patelni. Wilgotnymi dłońmi uformowałem
małe kulki. Smażyłem na oleju na złoty kolor, osączyłem na ręcznikach
papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Podawałem na ciepło, razem kaszą gryczaną i sosem.
Sos: jogurt wymieszałem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłem do smaku sokiem z cytryny, pieprzem cayenne i kuminem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz