piątek, 25 września 2020

Pulpety nadziewane mozzarellą

 

Kurcze…czy w końcu wyjdziemy z manii kupowania? W tym tygodniu mamy losowanie tego co w lodówce. Szykujemy to, co pod ręką. Ewentualnie kupujemy jakieś dodatki. Miałem chęć na caprese…chęci były i się zmyły. Ser trzeba było zagospodarować. A, że mięsa mielonego kupiliśmy w nadmiarze…powstały takie pulpeciki.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

500 g mielonego mięsa wieprzowego

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 opakowanie mini mozzarelli

600 ml bulionu warzywnego

400 ml passaty pomidorowej

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki posiekanej bazylii

100 ml zimnej wody

sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Mięso mielone wyrabiamy z jakiem, bułką tartą i przyprawami. Dzielimy na kulki. Każdą z nich „rozpłaszczamy” na cienki kotlet mielony, na którym umieszczamy kulkę mozzarelli.

Zawijamy, „wyrabiamy”.

Do rozgrzanego bulionu wrzucamy pulpety, chwilę gotujemy. Wlewamy passatę. Zagotowujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z posiekaną bazylią i zimą wodą. Dodajemy do całości.

Zagotowujemy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz